diumenge, 12 d’abril del 2009

La Torre de Telegrafia Òptica.

L'anomenada "Torre dels Moros" en realitat formava part d'una cadena de torres que sortia de Madrid, passava per València i resseguia la costa fins a Barcelona i a la frontera amb França per la Jonquera.

Constituïa un sistema de comunicació a llarga distància basat en senyals purament visuals: a dalt de la torre hi havia una estructura de fusta que es podia posar en diferents posicions; canviant les posicions i tenint el llibre de les claus, hom podia desxifrar el missatge. Quan des d'una torre se llegia el missatge de la torre anterior, el repetia immediatament a la següent, i així la informació arribava al seu destí.

L'any 1843 es va aprovar la creació d'aquesta xarxa i l'any següent va començar la seva construcció. Sembla que el 1849 ja funcionava la línia de Madrid a València. El 1850 ja es construïa la línia València-Barcelona.

Sembla que els trams de València a Castelló i de Tarragona a Barcelona van arribar a estar en funcionament, però molt probablement el tram de Castelló a Tarragona mai no es va fer servir, perquè els carlins ho van impedir, no solament durant la Segona Guerra Carlina (1846-49) sinó també els anys posteriors.

Aquest sistema de telegrafia òptica va tenir poca utilitat, perquè el 1855 ja s'estava projectant el sistema de telegrafia elèctrica (el telegrama), seguint la línia del ferrocarril que s'estava construint aleshores. A partir de 1858 es van anar abandonant les torres i un decret de 1862 va acabar definitivament amb el sistema.

La planta de les torres era quadrada (llevat de quant s'aprofitava algun edifici o torre anterior). amb dos pisos d'alçada i un terrat on estava l'aparell transmisor. La planta baixa era lleugerament atalussada i amb tres espitlleres a cada cara. Es construïen amb pedra de la zona, però si no era massa bona es feia servir el maó. S'entrava per una porta al primer pis, gràcies a una escala de mà que podia ser enretirada si calia; a sobre de la porta hi havia la finestra del segon pis. Feien aproximadament 6 metres d'ample per 10 d'alçada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada